Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A co takhle - civizace dinosaurů?

V televizi nám ukazují, jak rychle by zmizela naše civilizace,kdyby lidstvo jednoho dne vymřelo. Nabízí se otázka: nestalo se to užněkdy? Nebyla tady už někdy nějaká civilizace, která beze stopy zmizela?

Ponechme teď stranou dávné lidské civilizace. Ty mohou být staréjen několik tisíc let. Za tak krátkou dobu kamenné monumenty nezmizí.Pyramidy vydržely a mohly by vydržet ještě tisíce let, Sfinga také. Cotakhle něco před mnoha miliony let? Dinosauři totiž nebyli tak hloupé obludy, jak si dnes mnozí lidémyslí. Dnes se pokoušíme odhadnout jejich inteligenci podle velikostijejich mozku ve srovnání s mozkem stejně velkého (dnešního) krokodýla.Krokodýl je totiž asi "nejchytřejším" ze všech dnešních plazů. Podletohoto měřítka třeba troodonti měli mozek více než 6krát větší nežvelikostí odpovídající krokodýl. Bambiraptoři nejspíš ještě více. To možná nevypadá moc impozantně. Zapomíná se ale, že dinosauřiměli kromě mozku ještě zvláštní zduřeninu míchy ve hřbetu, jaká se užádného z dnešních zvířat nevyskytuje. Tahle zduřenina byla i 10 většínež samotný mozek v hlavě. Dá se tedy říci, že dinosauři měli vlastnědva mozky, přičemž ten ve hřbetu byl výrazně větší. Jistě, ten "mozek" ve hřbetu sloužil k řízení vnitřních orgánů vtěle. Nervové dráhy tak byly kratší, takže to bylo výhodnější než mítcentrum pro řízení vnitřností až někde v hlavě, jak to máme my a všechnadnešní zvířata. To ale na věci nic nemění. Nám ty vegetativní centrazabírají určité místo v lebce, které mohl mozek dinosaurů využít jinak. Ani to ale není všechno. Technicky vzato nervový signál musí v těleprojít cestou od očí (uší, čumáku...) ke svalům na nohou či jinde natěle. Někde na této cestě musí být zpracován mozkem, který rozhodne, jakmají svaly zareagovat na ten počáteční podnět z očí (uší...). Nikde alenení psáno, že to musí být právě jen v hlavě. Na cestě je i mícha vehřbetě. Pokud se nervový signál zpracuje až tam, nic se nestane. Nahbitot a rychlost reakce zvířete to nemá žádný vliv. Centrum inteligencedinosaurů tedy vůbec nemuselo být v hlavě. Navíc vzhledem k tomu, žezpracování nervových signálů probíhá v několika krocích, postupněv několika různých centrech (i v našem mozku) a nikde není psáno, ževšechna tato centra musí být soustředěna na jediném místě, mohly býtv hlavě dinosaurů jen centra zraku (sluchu, čichu...), a všechno ostatnízpracování nervových signálů už mohlo probíhat ve hřbetu. Pokud tedy započítáme k mozku ve hlavě dinosaura i "mozek" vehřbetu, pak nám vychází, že takový troodont měl více než 60krát vícemozkové hmoty než stejně velký krokodýl. A to už něco znamená. S tím užby se nějaká civilizace dala vytvořit. Jak by měl takový inteligentní dinosaurus vypadat? Tak určitě by senám ani trochu nepodobal. Na tvaru našeho těla se podepsala řadavíce-méně náhodných mutací, které (by) se určitě neopakovaly přesněstejně. Navíc základem pro ty mutace by byl tvor zcela jiné třídya řádu. Rekonstrukce, jaké najdete na internetu (viz obrázek), jsou tedynaprostý nesmysl. To se jen někdo pokusil na náš lidský vzhled přilepitněkolik málo dinosauřích znaků. Ve skutečnosti by takový inteligentnídinosaurus vypadal nejspíš tak trochu jako dnešní pštros.

Troodonti totiž byli poněkud podobní ptákům. Nebyli to sice přímípředkové dnešních ptáků, ale řekněme "bratři" jejích předků. Byliopeření, měli hlavu podobnou ptačí, čelisti ve tvaru ptačího zobáku,měli dlouhatánský ocas, jak bylo u dinosaurů obvyklé, chodili nikolivvzpřímeně jako my, ale v předklonu jako dnešní ptáci, jen místo křídelměli poměrně dlouhé přední končetiny s dlouhými prsty. Ty končetinyvůbec nevypadají, že by mohly sloužit k chůzi. Určitě to tedy nebylynohy. K čemu tedy troodontům sloužily? K něčemu určitě, protože jimnezakrněly tak, jako zakrněly třeba tyranosaurům. Jejich prsty vypadajíjako chápavé (od slova uchopovat), jako máme my nebo opice. Přitomtroodonti určitě po stromech nelezli, jinak by měli chápavé všechnyčtyři jako opice. A to neměli. Bambiraptor dokonce dokázal obrátit jeden ze tří prstů proti ostatním dvěma a byl tak schopen manipulovat s předměty. Co tedy těmi prsty uchopovali? Nebo v nich něco přenášeli? Daleko pravděpodobněji tedy vypadá rekonstrukce inteligentníchdinosaurů podle kresby (viz obrázek). Používat nástroje při lovu umíněkolik dnešních zvířat či ptáků i s menšími mozky než ješedesátinásobek mozku krokodýla.

Co mohli takoví troodonti zvládnout dalšího? A hlavně: Co z toho sedá dnes dokázat? Z naší civilizace by po pár tisících let mnoho nezbylo.A zde jde minimálně o 65 miliónů let. Co se mohlo zachovat po takovédobě? Na povrchu Země nic. Ale co v hloubce? Co třeba silniční tunelhluboko ve skále? Za takovou dobu ale zmizí i ty skály. V době dinosaurů byly třebaKrkonoše vysoké skalnaté velehory jako třeba dnes Alpy. Ty skalnatéštíty jsou dnes pryč, i se vším, co tam případně dinosauři vyvrtali.A naopak Alpy v době dinosaurů ještě neexistovaly. Na jejich místě bylorovinaté pobřeží oceánu. Ani Afrika tam totiž ještě nebyla. Co třeba "neobnovitelné přírodní zdroje", které dinosauři vytěžili,a které by nám teď měly chybět? Nechybí. Hnědé uhlí, které těžíme v severních Čechách, jetřetihorní, takže v době dinosaurů ještě neexistovalo. Vytvořilo se ažpo vymření dinosaurů. Ostravské černé uhlí sice už existovalo, otázkaovšem je, v jaké hloubce. Kolik tisíc metrů nadloží odplavila za těch65 miliónů let Ostravice a další řeky v regionu? Dinosauři mohli vytěžitjen to, co se jim vyplácelo (tak, jak to děláme dnes i my), a zbytek,který byl (tehdy) příliš hluboko, tam mohli nechat. Během třetihor pakřeky odplavily nadloží, takže uhlí, které v dobách dinosaurů bylonetěžitelně hluboko, se v našich lidských dobách ocitlo na povrchu nebojen v mírné hloubce. Jsou tady ale určité podivnosti. Byla např. nalezena lebkadinosaura, která má v sobě malou dírku jako po průstřelu puškou. Kolemté dírky jsou stopy hojení. Tohle zranění tedy vzniklo prokazatelněještě za života toho dinosaura, nikoliv až v naší době po nálezu télebky, protože dinosaurus to zranění zřejmě přežil. To přežití průstřeluhlavy samo o sobě by nás nemělo překvapovat, když si uvědomíme, žedinosauři měli dva mozky, přičemž ten v hlavě byl pro přežití ménědůležitý. Dinosauři prostě byli nepochybně ještě mnohem nezdolnějšíobludy než jak nám to předvádí Jurský park a ostatní hollywoodskéhorrory. Kde se tam ale vzala ta puška? Aby bylo jasno: Já netvrdím, že dinosauři vytvořili stejnoucivilizaci jako my. Já jen říkám, že ji vytvořit mohli, a pokud jiskutečně vytvořili, pak my dneska to nejsme schopni zjistit. Nic senedochovalo - až na těch pár drobných podivností, s nimiž si nevímerady, pro něž žádné vědecky přijatelné vysvětení nemáme. Tedy - nic se nedochovalo tady na Zemi. Pokud ale připustíme, žedinosauři dospěli až k vynálezu lovecké pušky, pak se nabízí otázka, jakdaleko mohla jejich civilizace dospět? Pokud dospěla až ke kosmickýmletům, pak na Měsíci, kde není voda, která všechno odplaví, ani led,který trhá skály, ani vítr, který by všechno zavál, nás možná někde vestínu skály čeká nějaké neuvěřitelné překvapení...P.S.Copak asi jednou zůstane po té naší, lidské civilizaci, se kterou máme teď tolik problémů?

Autor: Miloš Pulda | pondělí 29.10.2012 20:43 | karma článku: 16,85 | přečteno: 1534x
  • Další články autora

Miloš Pulda

Příšernost jménem Windows 10

Snad každý den se znovu a znovu přesvědčuji, že Windowsy 10 jsou ještě horší, než jsem si uměl představit. Nikdy by mne ale nenapadlo, že firma Microsoft bude Windowsy 10 nikoliv vylepšovat, ale naopak ještě zhoršovat.

7.9.2016 v 1:15 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1632x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Zmetek jménem Windows 10

Každý den narážím na další a další nesmysly, nedomyšlenosti či vyložené chyby Windowsů 10. Kdybych já takovou práci odevzdal v zaměstnání zákazníkovi, můj šéf by mne asi velice rychle vyrazil.

4.7.2016 v 1:00 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Hrůza jménem Windows 10

Další zkušenosti a hlavně zklamání při používání Windowsů 10. Je až k nevíře, co všechno se dá na jakž-takž fungujícím systému (Windowsy XP blahé paměti) zmršit. Jak praví Murphyho zákon: Když něco funguje, je třeba to předělat.

22.6.2016 v 1:00 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Pohroma jménem "Windows 10"

Firma Microsoft slibovala, že instalací Windowsů 10 uživatel nepřijde o žádná svá data, a všechna jeho nastavení zůstanou zachována. Větší lež snad ani neexistuje.

30.5.2016 v 2:00 | Karma: 31,30 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Nová hlášení stanic v Dopravním Podniku Města Brna

Tak jsem se zase jednou zaposlouchal do hlášení jmen zastávek v trolejbusu: "Hnusáčkova" - "Přízrak" - "Frázova" - "Spratecká"...

16.9.2015 v 1:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 842x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik