Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrůza jménem Windows 10

Další zkušenosti a hlavně zklamání při používání Windowsů 10. Je až k nevíře, co všechno se dá na jakž-takž fungujícím systému (Windowsy XP blahé paměti) zmršit. Jak praví Murphyho zákon: Když něco funguje, je třeba to předělat.

     První, co  člověk uvidí, je  nabídka "Start". Ve  Windowsech 7 tam byl  seznam oblíbených programů  a složek, do  kterého sice přidat nový oblíbený program či složku nebylo tak jednoduché, ale šlo  to. Navíc  Windowsy 7  uměly samy  do tohoto  seznamu přidat často  používaný program,  a  program  méně často  používaný bylo možné z tohoto seznamu vyřadit. Windowsy  10 nic z toho neumí. Už při instalaci mi určily (předepsaly!),  kterých 6 programů má být mými  oblíbenými, a  na tomto  výběru už  mi nedovolí nic změnit. Navíc je tento  seznam naprosto nesmyslný. Windowsy 10  mi do něj zařadily  programy,  které  používám  i  méně  než jednou za rok, a naopak programy, které používám denně, mi tam nedaly. Člověk by logicky  čekal,  že  při  instalaci  Windowsy  10 převezmou tento seznam  z  Windowsů  7  tak,  jak  firma  Microsoft slibovala (že všechna  nastavení  z  Windowsů   7  zůstanou  zachována).  Jenže Windowsy 10 jsou naprosto nelogické a nesmyslné.
     Do nabídky "Start" je možné přidávat nové programy či složky jen  jako dlaždice.  Ty jsou  ovšem podstatně  větší než klasické ikony a mají smysl jen u aplikací, které jsou neustále v činnosti a na  své   dlaždici  neustále  průběžně   ukazují  výsledky  své činnosti.  Pro programy,  které nejsou  v činnosti  a mají  začít pracovat až  po vyvolání dvojklikem,  anebo pro složky,  dlaždice nemají smysl  a jen zbytečně zabírají  místo na obrazovce. Dlouhý sloupeček ikon  často používaných programů a  složek ve Windows 7 býval mnohem praktičtější.
     Jednou  jsem  chtěl  použít  kalkulačku,  která  je už dávno součástí Windowsů  všech verzí. Až  jsem se lekl,  jaká obluda na mne vyskočila - naštěstí jen  na obrazovce. Kalkulačka ve Windows 10 zabírá celou  obrazovku, takže mi zakryla ty  dvě čísla, která jsem  předtím na  obrazovce viděl   a chtěl  si je  na kalkulačce sečíst.  Ve  Windowsech  7  byla  kalkulačka  malá, takže se dala odsunout  někam do  rohu obrazovky,  kde nijak  nepřekážela a nic nezakrývala. Ve Windowsech 10 to možné není.
     Chápu,  že kalkulačka  ve Windows  10 je  určena hlavně  pro mobily a  tablety, kde musí  zabírat celý display.  Na nedotykové velké obrazovce  desktopu je to  ale naprostý nesmysl.  Na veliké obrazovce  jsou drobounké  číslice roztroušeny  po celé obrazovce daleko od sebe, pravděpodobně  na nějakých tlačítkách, jenže bílá tlačítka na bílém pozadí nejsou vůbec vidět, jsou nerozeznatelná, takže jsou vidět jen samotné číslice, tak drobounké, že je člověk musí  na obrazovce  hledat každé  zvlášť a  jezdit myší  po celém displayi  z rohu  do rohu.   Kalkulačka ve  Windows 10  je prostě naprosto nepoužitelná.  Ještě že na "Slunečnici"  je výběr mnohem lepších kalkulaček.
     Vůbec  mám  dojem,  že  snaha  vytvořit univerzální operační systém  pro  mobily  i  pro  velké  obrazovky  desktopů je stejně nereálná  jako chtít  postavit létající  auto. Je  to sice krásná idea,  kdyby řidič  v dopravní  zácpě se  mohl vznést  a tu zácpu přeletět, ale  výsledek není ani  dobré auto, ani  dobré letadlo. Takový  bastard  má  všechny  nevýhody  auta  i letadla. V takové obludě si člověk nevychutná ani  jízdu po silnici v tak obrovském vozidle, ani  let ve vzduchu  v tak neaerodynamickém  automobilu. A v dopravní  zácpě je takový  vehikl zcela k  ničemu. A Windowsy 10  jsou  podobným  bastardem.  Možná,  že  mohou  fungovat všude stejně,  ale na  desktopu je  to naprostý  nesmysl. Jestli  je to stejný nesmysl  i na mobilu,  to nevím, protože  mobil s Windowsy nemám,  a po  zkušenostech s  Windowsy 10  si rozhodně  nikdy nic takového nekoupím.
     Možná  s  tím  souvisí,  že  kursor  myši  ve  Windowsech 10 někdy  zadrhává, zastavuje  se a  poskakuje. Ve  všech operačních systémech  je samozřejmé,  že ovladač  myši má  nejvyšší prioritu právě  proto, aby  se kursor  pohyboval plynule  i když na pozadí probíhá  nějaký výpočet  jiné úlohy.  Ve Windowsech  10 to zřejmě neplatí. Je  to asi pochopitelné:  Mobily ani tablety  žádnou myš nemají,  tak  proč  by  desktopy  či  notebooky  měly mít nějakou výjimku, že?
     V  diskusi  minule  mi  bylo  vytknuto,  že  dělám  v  textu nadbytečné řádky. Nedělám. Ty dělá editor, a každý solidní editor či prohlížeč  si také s  nimi dovede poradit.  Tyhle texty nepíši v "Poznámkovém bloku" Windowsů, ale  na starém editoru T602 ještě pod operačním systémem MS-DOS. Tenhle operační systém mi totiž za 30 let  každodenního používání ani  jedinkrát nepadl, a  nepřišel jsem  kvůli němu  dosud ani  o jedinou  větu napsaného textu. Tak nějak  si představuji  dobrý  operační  systém. Zato  Windowsy 98 padaly  jako  listí  na   podzim,  havarovaly  několikrát  denně, Windowsy 7 padaly  občas, a Windowsy 10 už mi  padly také. Jen ve Windowsech XP jsem žádnou havárii nezažil - ovšem jen za pár let, nikoliv za 30.
     "Poznámkový blok"  Windowsů je ve  srovnání s 30  let starým T602  naprostý   paskvil.  Neukazuje  čísla   řádků,  neuschovává předchozí verzi  textu jako soubor  ".BAK", neumí skoro  nic. Pro psaní delších textů, jako je  třeba tento, je téměř nepoužitelný. Navíc jsem zjistil, že ve Windowsech 10 je ještě horší, než býval ve Windowsech 7.  Když odroluji kolečkem myši text  o pár desítek řádků nahoru či  dolů, abych tam něco opravil, a  pak na to místo kliknu  myší, aby  se tam  objevil kursor  textu a  já mohl začít psát,  text najednou  odskočí někam   úplně pryč,  a já  musím to požadované místo pracně hledat znova. To ve Windowsech 7 nebylo.
     Když jsem se chtěl v dřívějších Windowsech podívat do složky fotek, pak stačilo  na ikonu některé fotky poklepat  myší a fotka se  okamžitě  objevila  v  "Prohlížeči  fotografií" Windowsů přes celou obrazovku.  Ve Windowsech 10 se  nestane nic, jen obrazovka zčerná, a člověk musí čekat - a  čekat - a čekat, a doufat, že se tam ta  fotka po nějaké  době nakonec objeví.  Už se mi  ale také stalo, že místo fotky se po delší době na té černé ploše objevila jen hláška "Příliš dlouhé čekání".
     Čekat se ovšem musí i  ledaskdy jindy. Když je člověk unaven prací  a chce  se něčím   odreagovat, ve  Windowsech 7  byla řada různých her okamžitě k dispozici. Stačilo kliknout myší na ikonu. Ve  Windowsech 10  nic takového  není. Jen  jedna dlaždice nabízí tradiční  solitér.  Po  odkliknutí  se  ale  žádné známé kartičky neobjeví.  Jen prázdná  obrazovka, a  člověk zase  musí čekat - a čekat  - a  čekat, a  nakonec  se  třeba ani  ničeho nedočká.  Ty kartičky se totiž  nakonec objeví jen někdy, a  jindy se neobjeví nikdy. Člověk  musí doufat, že bude  mít štěstí - anebo  se na to může vykašlat.  Naštěstí se dá na  internetu najít spousta jiných hříček, a mnohem lepších -  možná proto, že nemají nic společného s Windowsy.
     V diskuzi minule mi bylo připomenuto, že nejen vypínání, ale i start  Windowsů 10  je daleko  rychlejší než  býval ve starších verzích. Je to  pravda. Když jsem ráno zapnul  PC, stačil jsem se umýt a v  klidu nasnídat, než se Windowsy  7 uklidnily a přestaly blikat a cvakat diskem. Během  startu Windowsů 10 se nestihnu ani vyčůrat. :-)

(Pokračování příště)

Autor: Miloš Pulda | středa 22.6.2016 1:00 | karma článku: 31,94 | přečteno: 2427x
  • Další články autora

Miloš Pulda

Příšernost jménem Windows 10

Snad každý den se znovu a znovu přesvědčuji, že Windowsy 10 jsou ještě horší, než jsem si uměl představit. Nikdy by mne ale nenapadlo, že firma Microsoft bude Windowsy 10 nikoliv vylepšovat, ale naopak ještě zhoršovat.

7.9.2016 v 1:15 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1632x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Zmetek jménem Windows 10

Každý den narážím na další a další nesmysly, nedomyšlenosti či vyložené chyby Windowsů 10. Kdybych já takovou práci odevzdal v zaměstnání zákazníkovi, můj šéf by mne asi velice rychle vyrazil.

4.7.2016 v 1:00 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Pohroma jménem "Windows 10"

Firma Microsoft slibovala, že instalací Windowsů 10 uživatel nepřijde o žádná svá data, a všechna jeho nastavení zůstanou zachována. Větší lež snad ani neexistuje.

30.5.2016 v 2:00 | Karma: 31,30 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Nová hlášení stanic v Dopravním Podniku Města Brna

Tak jsem se zase jednou zaposlouchal do hlášení jmen zastávek v trolejbusu: "Hnusáčkova" - "Přízrak" - "Frázova" - "Spratecká"...

16.9.2015 v 1:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 842x | Diskuse| Brno

Miloš Pulda

Souvislosti mezi chováním zvířat a technickou kybernetikou (VIII)

Zbývá ještě zajímavá otázka: proč my, lidé se orientujeme hlavnězrakem, když pro většinu savců je nejdůležitější čich?

22.1.2015 v 0:08 | Karma: 9,83 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik