Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příšernost jménem Windows 10

 Snad každý den se znovu a znovu přesvědčuji, že Windowsy 10 jsou ještě horší, než jsem si uměl představit. Nikdy by mne ale nenapadlo, že firma Microsoft bude Windowsy 10 nikoliv vylepšovat, ale naopak ještě zhoršovat.  

V minulých poznámkách o Windowsech 10 jsem tady psal o potížích, jaké dělají Windowsy 10 při snaze o připojení souboru s novou, dosud nepoužitou koncovkou ".e" k novému programu, který jsem právě naprogramoval. Zdá se, že tyhle moje poznámky o hrůzách Windowsů 10 někdo od Microsoftu snad opravdu čte, protože do týdne se vlastnosti Windowsů 10 změnily. Bohužel jinak, než by bylo žádoucí. Když dnes poklepám na soubor s koncovkou, kterou Windowsy 10 neznají, už se neobjeví nabídka, abych z nějakého seznamu vyhledal program na zpracování tohoto souboru tak, jak to bývalo zvykem ve všech dřívějších typech Windowsů, které jsem poznal. Teď mi Windowsy 10 pouze bez jakékoliv možnosti volby oznámí, abych použil některý z nainstalovaných programů. Pochopitelně programů zakoupených v Microsoft Storu. V seznamu nainstalovaných programů totiž nejsou ani zdaleko všechny programy, které skutečně mám nainstalované v počítači. Nejsou tam ani takové programy, jako je třeba Poznámkový blok Windowsů, takže ani ten není možné vybrat, a samozřejmě tam není a ani být nemůže nějaký můj program, který jsem si sám napsal. Windowsy 10 nenabízejí žádný způsob, jak do tohoto seznamu nějaký další program přidat. Nejspíš to jde jen při instalaci programů zakoupených ve Microsoft Storu, a žádných jiných. Ve Windowsech 10 tedy dnes už (téměř) není možné používat své vlastní programy, zejména ty jednodušší, které nevyžadují komplikovanou instalaci do systému Windows. Zajímalo by mne, co na to říkají vývojáři v různých firmách (jiných, než Microsoft).

 Jistě, napadá mne řešení, jak obejít tahle umělá omezení funkčnosti Windowsů 10, ale tyhle metody už poněkud zavánějí hackerstvím, a hackeři jsou mi z duše odporní. Jenže Windowsy 10 k takovým hackerským zásahům asi mnohé uživatele donutí.

 Jsou i další příklady, kdy tohle umělé omezení funkčnosti Windowsů 10 vadí. Řada editorů uschovává starou verzi editovaného souboru označenou koncovkou ".bak". Je to výborná věc, když člověk při editování udělá chybu a může se podívat do ".bak"u, jak to tam bylo napsáno původně. Jenže teď už se tam podívat nemůže. Windowsy 10 už soubor ".bak" neotevřou, protože žádný program pro takový soubor nemají nainstalovaný (ani zakoupený!). Ani nemohou mít, protože žádný neexistuje. Když edituji textový soubor, potřebuji vyvolat Poznámkový Blok či Office, když edituji nějakou grafiku, potřebuji vyvolat grafický editor. V nedávných dobách, kdy Windowsy (všechny) umožňovaly vybrat si z programů nainstalovaných na tomto počítači, to nebyl problém. Dnes sice tohle omezení je možné určitým způsobem obejít, ale je to nesrovnatelně obtížnější než prosté poklepání na soubor. Až dosud jsem se domníval, že vývoj operačních systémů směřuje k co nejsnadnějšímu a nejpohodlnějšímu ovládání počítače. Wundowsy 10 se teď zřejmě vydaly směrem opačným. Firma Microsoft se prostě úmyslně snaží udělat Windowsy 10 co nejnepříjemnější, co nejnepohodlněji ovladatelné. Proč, to si můžeme jenom domýšlet. Chce tím donutit uživatele nakupovat ve Windows Storu stejně násilně, jak násilným způsobem jim vnutila Windowsy 10?

 Další nepříjemná drobnost: Když posouvám okna po obrazovce třeba někam dolů, občas se stane, že takové odsouvané okno mi zakryje hlavní panel. Normálně by se mělo zasunout pod něj, hlavní panel by měl zůstávat stále navrchu, aby byl stále dostupný. Jenže někdy nezůstane. Když chci přepnout na jinou úlohu, nejde to. Hlavní panel není. Musím vypátrat, které okno mi ten hlavní panel zakrylo (nemusí to být zrovna to nejvyšší) a z hlavního panelu ho odsunout někam stranou. Bezvýznamnost, ale otravuje.

 Už jsem tady psal, že se Windowsy 10 chovají náhodně a náladově. Stále zjišťuji, že to platí nejen o jádru Windowsů 10, ale i o všech ostatních programech, které se s Windowsy 10 dodávají. Třeba "Malování" někdy zobrazí obrázek ze "Schránky" tak, jak má, ale někdy to odmítne s hláškou, že nemůže zobrazit data, které ve Schránce jsou. (Jak už je ve všech Windowsech zvykem, ani náznakem nenapoví, proč data nemůže zobrazit.) Přitom je tam pořád ten samý obrázek, který jiný fotoeditor, třeba GIMP, zobrazí vždycky bez protestů a správně.

 Také už jsem zde psal, jak Windowsy 10 padají - havarují mnohem častěji než dřívější verze. Můj dosavadní rekord je 3 havárie za 2 hodiny. Kdopak ho překoná?

 Jak taková havárie vypadá v praxi? Např. při sledování videa nejdřív zatuhne obraz, ale zvuk jde dál. Přitom počítač běží dál, občas blikne disk jako kdyby video pokračovalo, tedy četlo se z diskového souboru naprosto normálně dál. Pak zatuhne kursor myši a přestane reagovat klávesnice. Od té chvíle je počítač neovladatelný, ale pořád počítá dál. Asi po minutě potom zmlkne i zvuk, ale disk občas poblikává dál. A tak už to zůstane až do vytažení šňůry ze zdi. Nic jiného se s tím totiž dělat nedá. Ve videosouboru na disku chyba není – po opětovném spuštění počítače se video přehraje bez problémů.

 Ale abych Windowsům 10 neukřivdil: Objevil jsem, že ty havárie možná ani nejsou havárie. Stačí totiž nějakou dobu počkat, nevypínat počítač, a Windowsy 10 se z té havárie možná časem zase samy vzpamatují a začnou znova fungovat. Jen je potřeba počkat dostatečně dlouhou dobu, třeba čtvrt hodiny, nebo i hodinu. Až vám tedy Windowsy 10 zhavarují, zkuste se na to vykašlat, nesahat na počítač a místo toho si třeba přečíst noviny či knížku. Ony se ty Windowsy 10 třeba mezitím vzpamatují, a možná ještě dřív, než si tu knížku dočtete až do konce.

 Zato musím napravit svoji dřívější chválu Windowsů 10 za to, že vypínání počítače je výrazně rychlejší než u starších verzí Windowsů. Není to pravda. Někdy, tak přibližně jednou týdně, Windowsy 10 sice ohlásí vypínání, pak pohasne monitor a jako obvykle ohlásí, že už nemá signál, ale když očekávám, že v téhle chvíli se i počítač vypne, tak ne. Počítač něco počítá dál, disk občas blikne, ale jinak se neděje nic, všechno ostatní už je vypnuté a počítač je proto neovladatelný. Někdy zkouším počkat, jestli se to nějak nevzpamatuje, ale je večer, chci jít spát, a tak opět dojde na tu šňůru ve zdi. Říká se, že pět minut se čeká ze zdvořilosti, deset minut z lásky a čtvrt hodiny čeká blázen. Windowsy 10 v lásce nemám, blázen (snad ještě!) nejsem, takže déle než 5 minut čekat jsem dosud nezkoušel.

 Stalo se mi to ale už i při přepínání mezi uživateli. Manželka vstala od počítače, odhlásila se a chtěl jsem se přihlásit já. Jenže ten obraz mořské jeskyně se neobjevoval. Jen prázdná obrazovka s nápisem "Odhlašování", točily se tam ty tečičky dokolečka - a to bylo vše. Jinak se nedělo nic, jen občas blikl disk. A čas běžel - a běžel - a běžel - a žádný kursor myši na obrazovce nebyl, takže se ani nemohlo nic pohybovat, a ani žádné tlačítko tam není, takže ani správce úloh není možné při odhlašování vyvolat a zjistit tak, co to tam tak pilně počítá. Znovu nezbývalo nic jiného než vytáhnout šňůru ze zdi.

 Uvažuji o tom, že po 25 letech používání Windowsů přejdu na Linux. Proto už asi žádné další zkušenosti s Windowsy 10 tady popisovat nebudu.

 

Autor: Miloš Pulda | středa 7.9.2016 1:15 | karma článku: 24,70 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Miloš Pulda

Zmetek jménem Windows 10

Každý den narážím na další a další nesmysly, nedomyšlenosti či vyložené chyby Windowsů 10. Kdybych já takovou práci odevzdal v zaměstnání zákazníkovi, můj šéf by mne asi velice rychle vyrazil.

4.7.2016 v 1:00 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Hrůza jménem Windows 10

Další zkušenosti a hlavně zklamání při používání Windowsů 10. Je až k nevíře, co všechno se dá na jakž-takž fungujícím systému (Windowsy XP blahé paměti) zmršit. Jak praví Murphyho zákon: Když něco funguje, je třeba to předělat.

22.6.2016 v 1:00 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Pohroma jménem "Windows 10"

Firma Microsoft slibovala, že instalací Windowsů 10 uživatel nepřijde o žádná svá data, a všechna jeho nastavení zůstanou zachována. Větší lež snad ani neexistuje.

30.5.2016 v 2:00 | Karma: 31,30 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Nová hlášení stanic v Dopravním Podniku Města Brna

Tak jsem se zase jednou zaposlouchal do hlášení jmen zastávek v trolejbusu: "Hnusáčkova" - "Přízrak" - "Frázova" - "Spratecká"...

16.9.2015 v 1:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 842x | Diskuse| Brno

Miloš Pulda

Souvislosti mezi chováním zvířat a technickou kybernetikou (VIII)

Zbývá ještě zajímavá otázka: proč my, lidé se orientujeme hlavnězrakem, když pro většinu savců je nejdůležitější čich?

22.1.2015 v 0:08 | Karma: 9,83 | Přečteno: 264x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik