Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak možná fungují létající talíře

Přichází léto a spolu s ním i sezona pozorování UFO. Netvrdím, že vím, o co jde, jen si myslím, že možná tuším, co by to mohlo být.

Předem upozorňuji a přiznávám, že jsem nikdy žádné UFO neviděl, takže ve svých úvahách vycházím jen z pozorování a popisů zveřejněných v novinách, časopisech a na internetu.
Jakým způsobem létající talíře létají? My známe prakticky jen dva způsoby jak se udržet ve vzduchu nehybně na jednom místě: Balón a vrtulník. Ani jedno z toho se pro vysvětlení létajících talířů nehodí. Nabízí se ale ještě jedna možnost.
Existuje zajímavý a efektní fyzikální pokus. Pokud přibližujeme magnet k supravodiči, pak v určité vzdálenosti se magnet nad supravodičem zastaví a volně se nad ním ve vzduchu vznáší. Vysvětlení je jednoduché: přibližováním magnetu se měnilo magnetické pole kolem supravodiče a tím se v něm naindukoval elektrický proud. Ten navodil magnetické pole kolem supravodiče takové, aby bránilo probíhajícím změnám. Brání tedy dalšímu přibližování magnetu. Protože v supravodiči jednou naindukovaný proud nezanikne, magnetické pole také trvá dál. Výsledek vypadá téměř jako kouzelnické představení. Magnet nehybně stojí na místě volně v prostoru, na ničem nevisí. Pokud ho rukou postrčíme, cítíme zřetelný odpor. Magnet se snaží vrátit zpět na to místo ve volném prostoru, z něhož jsme ho odtrčili. Magnetické pole indukovaného proudu v supravodiči se opravdu poctivě snaží zabránit každé změně v poloze magnetu. Magnet tak můžeme zatížit i nějakým nákladem a magnet ho udrží ve vzduchu. Snad jen trošku "podklesne v kolenou", naindukovaný proud v supravodiči zesílí a magnet dál drží náklad volně ve vzduchu.
Nabízí se myšlenka, co by se asi stalo, kdybychom tenhle pokus obrátili. Kdybychom přibližovali supravodič k magnetu. Prakticky se to vyzkoušet nedá, protože všechny naše supravodiče musí být mohutně chlazené a proto se s nimi nedá moc jednoduše manipulovat. Teoreticky je to ale jasné. Supravodič musí zůstat stát ve vzduchu nad magnetem úplně stejně jako magnet nad supravodičem.
Nyní už stačí si uvědomit, že naše Země je také jeden obrovský magnet. Pokud tedy se k ní bude z vesmíru přibližovat supravodič, v určité výšce nad zemí se musí zastavit a zůstat nehybně stát. Pokud budeme nějakým způsobem ovládat elektrický proud indukovaný v tomto supravodiči, pak se supravodič bude pohybovat ve vzduchu jako řízený létající stroj. Můžeme mu říkat třeba magnetoplán. Při zesílení proudu bude stoupat vzhůru, při zeslabení klesat dolů. Pokud se změní rozložení proudu uvnitř hmoty supravodiče, magnetoplán poletí vodorovně určitým směrem. To vše naprosto potichu a podle intenzity proudu v supravodiči třeba i dost velkou rychlostí.
Jak by takový magnetoplán vypadal? Základem by musel být masivní supravodivý prstenec. Ten by byl nosnou částí. Na něm by pak bylo navěšeno všechno ostatní, co je potřebné, tedy kabina pro posádku a stroje k ovládání magnetoplánu - tedy k ovládání naindukovaného proudu v supravodiči. U menších strojů by kabina mohla být uprostřed prstence, u větších by asi bylo výhodné umístit kabiny po vnějším obvodu prstence. Výsledkem je stroj, který až nápadně připomíná létající talíře, jak je popisují ti, kteří je (prý) viděli.
Takový magnetoplán by šířil kolem sebe nesmírně silné magnetické pole. Se silnými magnetickými poli a jejich projevy nemáme moc zkušeností, protože pomocí klasických nesupravodivých materiálů se moc silné magnetické pole nedá vybudit. Některá svědectví ale nasvědčují, že kolem pozorovaných létajících talířů asi nějaké magnetické pole bude. Podle jednoho popisu měl takový neznámý předmět přistát poblíž silnice. V jeho blízkosti zastavovala auta a nemohla jet dál, protože jim přestal fungovat motor. Traktor ale mohl jet kolem bez problémů. Jakmile ten předmět odletěl, motory aut zase šly normálně nastartovat a auta normálně jezdila dál. Nebyla tedy porouchaná, byla v naprostém pořádku. Nabízí se jiné vysvětlení: Benzinové motory v autech mají totiž elektrické zapalování, kde se magnetickým polem v cívce indukuje vysoké napětí pro jiskru ve svíčce. V silném vnějším magnetickém poli se jádro cívky přesytí a cívka přestane pracovat. Svíčky ztratí jiskru a motor "chcípne". Naproti tomu traktor má dieselový motor, jehož princip je čistě mechanický, takže nepotřebuje nic indukovat a žádné magnetické pole mu proto nevadí.
Dnes ovšem nejsme schopní takový magnetoplán postavit. Nemáme k tomu potřebný supravodivý materiál na nosný prstenec. Nedá se ale říct, že žádný takový materiál neexistuje. Už se podařilo vyrobit materiál supravodivý i za normální pokojové teploty. Jenže je nestabilní. Ztrácí supravodivost už několik minut po vyrobení. Nicméně dokazuje, že supravodivost za "lidské" pokojové teploty je možná. Je jen otázka času, peněz a dalších pokusů, než se podaří najít takový materiál, který bude trvale a stabilně supravodivý i bez chlazení. Jistě nemusíme pochybovat, že civilizace nesrovnatelně vyspělejší, než je ta naše (pokud existuje), má takový materiál k dispozici už dávno.
Magnetické pole vytvářené silnými supravodivými elektromagnety má další zajímavé vlastnosti. Např. působí i na diamagnetická tělesa, tedy taková, která normální magnet nepřitahuje. V dostatečně silném magnetickém poli, jaké se "normálním" permanentním magnetem nebo klasickým elektromagnetem vytvořit nedá, se diamagnetická tělesa vznáší ve vzduchu i navzdory gravitaci. Diamagnetickými tělesy jsou ovšem i všechny živé organismy. Tak se při jednom pokusu vznášela volně ve vzduchu uvnitř elektromagnetu i živá žába, a novináři z toho udělali senzaci o "létající žábě". 
Existuje svědectví, podle kterého mimozemšťané vzali několik lidí do svého létajícího talíře. Ten prý stál ve vzduchu několik metrů nad zemí a ti lidé se k němu vznášeli vzhůru volným prostorem. Pokus s "létající žábou" naznačuje, že by to možná nemusel být takový nesmysl, jak to na první pohled vypadá. Pokud by létající talíře skutečně létaly na magnetickém principu a obsahovaly proto velice silný supravodivý elektromagnet, pak by se možná jejich magnetické pole dalo využít i jako jakýsi výtah pro nastupování a vystupování. Přesvědčit se o tom experimentálně zatím pochopitelně nemůžeme. Ona "létající žába" se vznášela jen v dutině uvnitř velikého supravodivého elektromagnetu. Na víc zatím naše věda a technika nestačí. Až my zvládneme výrobu vhodných supravodivých materiálů, třeba pak také budeme mít výtahy, které nebudou viset na laně, ale budeme se v nich vznášet v magnetickém poli.
Další úvahy na podobná témata uvádím na adrese "http://www.volny.cz/puldova/UFO.html".

Autor: Miloš Pulda | neděle 21.6.2009 23:10 | karma článku: 28,04 | přečteno: 4362x
  • Další články autora

Miloš Pulda

Příšernost jménem Windows 10

Snad každý den se znovu a znovu přesvědčuji, že Windowsy 10 jsou ještě horší, než jsem si uměl představit. Nikdy by mne ale nenapadlo, že firma Microsoft bude Windowsy 10 nikoliv vylepšovat, ale naopak ještě zhoršovat.

7.9.2016 v 1:15 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1632x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Zmetek jménem Windows 10

Každý den narážím na další a další nesmysly, nedomyšlenosti či vyložené chyby Windowsů 10. Kdybych já takovou práci odevzdal v zaměstnání zákazníkovi, můj šéf by mne asi velice rychle vyrazil.

4.7.2016 v 1:00 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Hrůza jménem Windows 10

Další zkušenosti a hlavně zklamání při používání Windowsů 10. Je až k nevíře, co všechno se dá na jakž-takž fungujícím systému (Windowsy XP blahé paměti) zmršit. Jak praví Murphyho zákon: Když něco funguje, je třeba to předělat.

22.6.2016 v 1:00 | Karma: 31,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Pohroma jménem "Windows 10"

Firma Microsoft slibovala, že instalací Windowsů 10 uživatel nepřijde o žádná svá data, a všechna jeho nastavení zůstanou zachována. Větší lež snad ani neexistuje.

30.5.2016 v 2:00 | Karma: 31,30 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Věda

Miloš Pulda

Nová hlášení stanic v Dopravním Podniku Města Brna

Tak jsem se zase jednou zaposlouchal do hlášení jmen zastávek v trolejbusu: "Hnusáčkova" - "Přízrak" - "Frázova" - "Spratecká"...

16.9.2015 v 1:57 | Karma: 15,38 | Přečteno: 842x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik