Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hauni

24. 11. 2007 9:53
autor paušalizuje

a ne že ne...Já tedy aspoň z článku mám pocit, že každá učitelka je špatná a učit neumí, a naopak každý učitel je polobůh.

Kdyby autor takto nezobecňoval, byl by to hezký článek. Ano, záleží na chuti učit a dětem/dospívajícím něco předat. A nemusí to být nutně encyklopedické znalosti, jde i o předávání morálních hodnot, schopnosti empatie a tolerance. Upřímně, na pohlaví učitele nezáleží ani trochu.

0 0
možnosti

vj

24. 11. 2007 10:10
Re: autor paušalizuje

Tak na pohlaví učitele záleží (a hodně) v tom smyslu, že žák (student)  potřebuje být konfrontován s mužským i ženským vzorem. Nebylo by dobře kdyby skoro všichni učitelé byli buďto muži nebo ženy. Autor přece netvrdí, že každá učitelka je (nebo zákonitě musí být) špatná.. To spíš Vy dedukujete na základě jeho vzpomínek. Zajímavé je, že nedávno na blog.respekt.cz vyšel podobnýčlánek (avšak od jiného autora). Autor taky raději vzpomínal spíše na muže-učitele. Možná je to tím, že potřeboval spíše mužský vzor, kterého se mu ve feminizovaném školství nedostávalo, a zrovna narazil na kvalitní pedagogy...

0 0
možnosti
MB

ma.bre

23. 11. 2007 21:32
Tak k té diagnóze

přidám ještě jeden nekorektní vtip: Šly tři - jedna byla ošklivá, druhá byla pitomá a třetí byla taky učitelka.

Učila jsem 20 let na učňáku matiku. Za největší uznání považuji, když se po letech přihlásí některý z mých žáků. Pravda je, že na základní škole bych učit nedokázala, na to jsem přílišná Herodeska. A vůbec se nedivím, že učitelky na prvním stupni většinou vykazují více či méně znaky profesionální deformace.

0 0
možnosti

vj

24. 11. 2007 0:55
Re: Tak k té diagnóze

Na rozdíl od mnoha žen by mi nevadilo, kdyby v tom Vašem vtipu místo žen figurovali muži. Jaksi s tím nemám problém. Tolik k té politické korektnosti.

0 0
možnosti

Ginny

23. 11. 2007 20:19
Motto

Máte pěkné motto pod fotkou, pane Pulda.:-)

0 0
možnosti

Sedmikráska

23. 11. 2007 19:31
sexismus

článek je to hezký a čtivý a chápu, že autor vyjadřuje vé osobní zkušenosti,ale i tak se mi nelíbí dělení na dobré učitele a špatné učitelky, které z článku jen čiší a je zvláště podpořeno kontrastními příklady typu "měli jsme dobrého učitele, po něm přišla špatná (mladá) učitelka". Já mám zkušenosti jiné, zažila jsem dobré i špatné učitele i učitelky, asi mám to štěstí, že jsem ještě nepocítila dnešní přefeminizované školství. Platy ve školství jsou těžko řešitelný problém,ale veřejný zájem by se měl také obrátit na ředitele škol, kteří často vládnou železnou a záoveň nesprvedlivou rukou za vydatné podpory zřizovatele škol. Tam sebeví peněz od státu ke zvýšení platů nepomůže.

0 0
možnosti

vj

23. 11. 2007 19:38
Re: sexismus

Jenže autor popisuje své vlastní zážitky a netvrdí, že takoví jsou všichni učitelé a všechny učitelky. Takovou paušalizací vynikají zejména feministky... Ale autorovi bych sexismus nepřisuzoval.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

23. 11. 2007 18:51
Ad kvalita učitelů

vážně se to nedá poznat? Troufnul bych si odhadnout, že Vy jako žák jste to poznal, někdy ihned, nejpozději za rok či dva. A že by to nevěděli kolegové, kteří po tom či onom přebírají třídy? A potažmo ředitel školy? Obvykle se mezi rodičí "ví" velmi přesně - ta je přísná, ale naučí........

0 0
možnosti
JF

fajmic

23. 11. 2007 18:30
jj

plně souhlasím s přízpěvkem (až na rozdělování na pohlaví), a  zvlášť bych apeloval na tu poslední část, vždyť tím čím budeme mít vzdělanější lidi budou víc vydělávat a budou víc peněz na jiné věci

0 0
možnosti

Krak

24. 11. 2007 1:02
Re: jj

Tebe neučili ve škole, že když něco napíšeš, tak si to máš po sobě přečíst?

0 0
možnosti

Jarka

23. 11. 2007 18:17
hodnoceni ucitelu dle pohlavi :-)

my meli uzasnou chemikarku, byla drobna, ale respekt mela vetsi nez mnozi jeji kolegove a kolegyne. Matykar a fyzikar nam dal dobre zaklady, :-):-), zalezi na zkusenosti...

0 0
možnosti

Jana

23. 11. 2007 17:02
Sexistické?

Mluvíte asi o své vlastní zkušenosti, ale vaše dělení na skvělé učitele a špatné učitelky mi připadá trochu sexistické. Opravdu vás neklame paměť? Když zapátrám já, měli jsme opravdu špatné učitelky a opravdu špatné učitele. Ale taky dobré učitelky a učitele. Ale opravdu skvělý, aspoň podle mě, byl jen jeden starý pan učitel na základní škole.

Jinak, školství potřebuje opravdu peníze, a to nejen na platy učitelů, ale vůbec na celkovou modernizaci.

Ale naši politici na školství kašlou, je zajímá, jak vyhrát příští volby, a k tomu jim peníze investované do škol nepomůžou, protože výsledky by byly vidět až za delší čas.

0 0
možnosti
LV

Morland

23. 11. 2007 16:57
Hodně

dobrý. Zasloužíte si 1*R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik